Αρχική Ιστορία Αξιοθέατα Εξωκλήσια Νέα - Εκδηλώσεις Επικοινωνία
   
Ιστορία της Κηρίνθου  
Η Ιστορία της Κηρίνθου 

 Το όνομα της Κηρίνθου το έχει πάρει ο σημερινός οικισμός από τον αρχαίο οικισμό που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, κοντά στην παραλία της Κρύα βρύσης, μια περιοχή που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.

 Κατά τον Πτολεμαίο (127μχ) η αρχαία Κήρινθος βρίσκονταν κοντά στο ιστορικό ποταμό Βουδώρο υπάρχει μέχρι και σήμερα και εκβάλει στο αιγαίο πέλαγος, στην περιοχή σήμερα υπάρχουν υπολείμματα ενός αρχαίου τείχους.

 Ο Στραβών (63πχ – 23μχ) στο έργο του ‘’εις το Ιστιαία’’ έγραψε ότι η αρχαία Κήρινθος ‘’έφαλος’’ είχε καταληφτεί από τους ελλοπίεις οι όποιοι αργότερα ιδρύσαν την Ιστιαία.

 Ο Όμηρος αναφέρει την ‘’έφαλος Κήρινθος’’ ως μια από τις πόλεις που έστειλαν καραβιά κατά της Τροίας στον Τρωικό πόλεμο.

 Ο νέος οικισμός της Κήρινθου μέχρι και το 1915 λεγόταν ‘’σκυλόγιαννη’’ και αυτό συμφώνα με την παράδοση ίσχυε για τι κατά το πέρασμα ενός ιερέα από τον τότε οικισμό που λεγόταν Αγ-Γιάννης (εξ’ αιτίας της εκκλησιάς του άγιου Ιωάννη του Πρόδρομου που υπάρχει ακόμα) του όρμησαν σκυλιά, εκείνος αφού γλύτωσε είπε στους κατοίκους πως κακώς το χωρίο είχε το όνομα Αγ-Γιάννης και έπρεπε να λέγεται ‘’σκυλό-γιαννης’’.
Στην νεότερη ιστορία της περιοχής το 1836 όταν έγινε η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας ο οικισμός άνηκε στον δήμο ‘’Κηρονηλέων’’, αργότερα το 1861 ο οικισμός ορίστηκε χειμερινή έδρα του δήμου Κηρονηλέων (η Αγιάννα ορίστηκε θερινή έδρα). Το 1873 ο δήμος Κηρονηλέων μετονομάστηκε σε Κηρινθίων και σαν έδρα ορίστηκε το Μαντούδι, ένα μήνα αργότερα ο δήμος Κηρινθίων διασπάστηκε σε δήμο Νηλέων και Κηρέων και ο οικισμός άνηκε στον δήμο Νηλέων, το 1882 ο δήμος Νηλέων ονομάστηκε δήμος Νηλέως, Το 1912 καταργήθηκε ο δήμος Νηλέως και ο οικισμός έγινε έδρα της κοινότητας σκυλόγιαννης και ενσωματώθηκαν σε αυτόν η Κρύα Βρύση και η Ζωοδόχος Πηγή (Τσούκα). Το 1915 μετονομάστηκε η κοινότητα της σκυλόγιαννης σε κοινότητα Κηρίνθου, το 1997 καταργήθηκε η κοινότητα της Κηρίνθου και έγινε δημοτικό διαμέρισμα στον δήμο Κηρέως και τέλος το 2010 μετονομάστηκε ο δήμος Κηρέως στον νέο Ενοποιημένο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγιάνας.

 
 
 
 
 
Νέα - Ανακοινώσεις

αν θέλετε να διαφημιστείτε στο Site μας παρακαλώ κάντε κλικ εδώ

 

Copyright © 2011. Κήρινθος Ευβοίας, All Rights Reserved. Συντήρηση ABSystems | Κατασκευή & Φιλοξενία: Web Ideas